Roneklintvej 15, 4720 Præstø

Østergaard - Historiens vingesus i et af landets smukkeste naturområder

Morten Korch fortællingerne lever lystigt videre, og man føler sig hjemme på Østergaard, en smuk firlænget gård fra 1745, som er beliggende i landsbyen Roneklint i det smukke naturlandskab på halvøen Jungshoved ca. 7 km fra den idylliske købstad Præstø.

Miljø og autenticitet er i højsædet på Østergaard, som tidligere var en slægtsgård, og derfor har haft få ejere. Bygningerne står i den traditionelle sydsjællandske byggestil kalket hvide 'over stok og sten', og jorden har været dyrket og passet økologisk i 20 år, ligesom bygningerne er vedligeholdt og sat i stand med respekt for det oprindelige udtryk.

Gården består af et stort stuehus på 194 kvadratmeter i 2 plan og en charmerende bygning med traditionel vognport, som er bygget sammen med en stor ladebygning. Derudover en stald, som trænger til en kærlig hånd samt drivhus og hønsehus. Jorden er tilbage i tiden solgt fra, og de 3.992 kvadratmeter grund, der nu hører til ejendommen, har ejeren udelukkende holdt med økologiske metoder, hvilket betyder, at der er en stor biodiversitet og et rigt fugle-, dyre- og insektliv på stedet.

Grunden er opdelt i en brugshave, et gårdanlæg som centrum for de fire bygninger og en prydhave foran stuehuset mod vejen. Når du ankommer til gården, kører du ind mellem de to smukke, gamle lindetræer, gennem vognporten og ind på gårdspladsen, der er kendetegnet ved at have en intakt pigstensbelægning, som pt. partielt er dækket med græs. Det lukkede gårdanlæg mod syd skaber et fantastisk middelhavsklima, og derfor kan man nyde både ferskner, figner og mandler af egen avl, ligesom I kan glæde Jer over duftende lavendelplanter, krydderurter, roser, blå- og guldregn, sommerfuglebuske, æbletræer og en stor smuk syrisk rosenbusk.

Den frugtbare brugshave har tidligere været anlagt som en enorm køkkenhave, og ejerne var i mange år selvforsynende og solgte grønt, æg og frugt ved vejen. I haven findes et drivhus, hvor der kan dyrkes varmekrævende planter som tomat, chili, peberfrugt, tomat og melon. Derudover er der en stor diversitet af æbletræer, så man her på stedet er selvforsynende med æbler fra september til marts/april, og et kirsebærtræ med store, saftige bær sikrer hjemmesyltede kirsebær til risalamanden til jul. Herudover er der et stort valnøddetræ, et par nyplantede pæretræer, rabarber, ribs, stikkelsbær og sveskeblommer.

I prydhaven og rundt om på grunden findes en stor varietet af buske og træer. Grøn og rød bøg, pil, store rosa hortensiaer, klematis i forskellige farver, og pragtfuldt duftende buske som jasmin, kvæde, caprifolie, dronningebusk, masser af hvide syrener, og en meget gammel historisk rose samt alverdens andre spændende vækster, der springer ud og blomstrer hen over forår og sommer.

Fra morgen til aften kan I her på stedet opleve naturens forunderlige gang i løbet af et år. Fra 1. sal falder et smukt lys ind gennem de nordvendte vinduer, hvor I har kig til himmel, fjord, marker og skov, I kan følge solens vandring på himlen i løbet af dagen, gæs, ænder og engang imellem traner trækker ind over gården, uglerne tuder i træernes toppe, og om foråret vender svalerne tilbage fra deres vinterbolig under sydligere himmelstrøg, flyver ind over gården i deres sorte silkedragter og flytter tilbage til deres sommerbolig i Roneklint. I de mørke, stille nætter kan I opleve månens og stjernernes magi fuldt udfoldet, og i vintre med sne de smukkeste, tyste, hvide landskaber så langt øjet rækker.

Det charmerende ydre og god plads går igen inde i boligen. Fra den hyggelige gårdsplads er der indgang til stuehuset, entréen er rummelig med et separat garderoberum med god plads til overtøjet. Fra entréen træder man ind i stuen, som er opdelt i to afdelinger, en hyggelig del med sofaplads og brændeovn, hvor der er gennemgang til køkken, og en stor åben spisestue med opgang til 1. sal. I denne ende af huset findes der desuden et stort fyrrum med både pillefyr og oliefyr, hvor der også er god plads til at sysle med håndværk.

Køkken-alrummet er valgt fra til fordel for et mindre køkken, der er indrettet lyst, minimalistisk og funktionelt med masser af skabs- og bordplads, hvor man kan arbejde i fred og ro. Fra køkkenet kommer man ud i en fordelingsgang med udgang til haven samt adgang til et lyst og funktionelt brusebadeværelse med opvarmet klinkegulv, og ved siden af badeværelset et stort påklædningsværelse med indbyggede garderobeskabe. For enden af fordelingsgangen findes et vaskerum med adgang til et opbevaringsrum samt udgang til gårdspladsen. Fra fordelingsgangen er der ligeledes opgang til 1. sal, som er bygget af den lokale tømrer, Mester Madsen. På førstesal er et stort multirum, soveværelse samt yderligere to store værelser, der pt. anvendes til tv-stue og arbejdsværelse.

Udover de mange muligheder på selve ejendommen, byder nærområdet på et væld af både natur- og kulturoplevelser. 50 meter rundt om hjørnet har du panoramaudsigt over Faxe Bugt og Maderne, hvor der er et fantastisk fugleliv og de smukkeste solnedgange, og du kan gå eller cykle til stranden, bade samt sejle kajak og jolle. I nærområdet findes mange skønne vandreture både langs strand, mark og i skov, og derudover er det skønne Naturområde Sydgården med shelterplads netop åbnet for offentligheden.

Kulturelt er der også mange muligheder. I nærområdet Jungshoved Skole med mange aktiviteter, og i Præstø er der velfungerende biograf, foreningsliv, handelsliv, folkeskole, privatskole, lystbådehavn, caféer samt Michelinrestauranten Frederiksminde.

Dette er kort fortalt en unik, charmerende ejendom i et smukt og spændende område af Danmark.