Vintersbølle Strand 7, Nyråd, 4760 Vordingborg

Budfrist til og med 8/8 2022

Klik hent købsaftale og udfyld formularen for at afgive et bud

Fredet ejendom - efter tegninger af arkitekterne Kay Fischer & C.F. Møller

SOLGT
Lidt historie om Overlægeboligen ved Vintersbølle Sanatorium.

Villaen, havemuren og garagen blev fredet i 2010. De er opført i 1938 efter tegninger af arkitekterne Kay Fisker og C.F. Møller.

Sanatoriet blev som et af de yngste sanatorier bygget af Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse i 1937-38 nær kysten ved Storstrømmen øst for Vordingborg. Byen skænkede grunden til formålet, og julemærkekomiteen størstedelen af pengene.

På den tid florerede funkis-stilen, som svor til de hvidmalede facader og flade tage. Men Møller var svært glad for den gule mursten. "Den internationale modernismes hvide betonbygninger med flade tage var imidlertid for fremmedartet for jyderne", skriver Poul Erik Skriver om den sindige Møller i Weilbachs Kunstnerleksikon.

Sanatoriets hovedbygning har desværre undergået flere ændringer. Men det ér villaen til overlægen sluppet for. Og grunden til at den er fredet er at den er et godt eksempel på arkitekternes funktionalistiske bygningskunst og forbløffende uforandret.

Vintersbølle Strand 7 fungerede oprindelig som overlægebolig og lægepraksis i forbindelse med Vintersbølle Sanatorium. Nu er ejendommen selvstændig og sælges som bolig. Da ejendommen og området fredet, henvises til de dokumenterne omhandlende dette og bekendtgørelse nr. 396 af 3. marts 2021 om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme.

Ejendommen samlede areal er fordelt på 3 plan, kælder, stueetage og 1.sal og andrager incl. kælder 427 kvm. samt tilhørende 24 kvm. stor muret garage. Parken ejendommen ligger i andrager et samlet areal på 3.564 kvm. og fordeler sig dels med stort parkeringsareal med muret garage og flere holdepladser foran ejendommen og ellers skrånende plæne, der løber naturligt sammen med det øvrige grønne areal for området, med masser af plæne, høje gamle træer etc. - hvor der bl.a. også er gangstier ned til vandet og gode bademuligheder.

Trappen op til hoveddøren ligger i den nordlige facade og ind træder man i en præsentabel entre.

Her er lille kontor, fordelingsgang med skabe og trappe med repos til 1.salen.

Gæstetoilet med terazzogulv, køkken med dør ned til underetagen, 3 stuer en suite med pejs og døre ude til den sydvendte fliseterrasse og smuk udsigt over parken.

1.salen rummer 6 værelser - flere af dem med fransk altan, toilet med håndbruser, repos/fordelingsgang med skabe, depotrum, separat toilet samt separat baderum med kar og bruseniche.

Fra trappen ned til underetagen er der lille repos med udgang til forhaven og garagen.

Underetagen er højloftet med viktualierum, vaskerum, fordelingsgang, depotrum, 3 store depotrum samt fyrrum, hvor naturgassen er installeret.